Öğrencilerim İçin Sınav Soruları ve Duyurular




aliseyyar@sosyalsiyaset.net

   

 << Özürlülük ve Özürlülerle İlgili Yazılar & Makaleler

SAKAT DOĞMA İHTİMALİ OLAN ÇOCUK ALDIRILIR MI?”;


Sıkça gelen sorulardan biri de ‘sakat doğma ihtimali olan çocuğun aldırılıp aldırılamayacağı’ sorusudur. Tabii bu soru, içinde düşünülecek çok soruları da barındıran kapsamlı bir sorudur. ‘Sakatlık bedensel mi, zihinsel mi, kesin mi, uzak ihtimal mi? Çocuk bitkisel hayat mı yaşayacak, yoksa kendi ihtiyaçlarını kendi karşılayacak durumda mı olacak?..’ gibi başka mühim ihtimalleri de hatıra getirmektedir. Bunların hepsi de düşünülecek, özellikle aile ile doktorun söz sahibi olabilecekleri mühim konulardır. Bununla beraber ilk bakışta ilim adamlarının verdiği cevaplar da vardır. Bazıları konuya daha imkanlı bakıyor, “Geçerli mazereti olanlar, bir buçuk ayı geçmeden rahimdeki çekirdeğin alınabileceği..” yolunda izahlar yapıyorlar. Bazıları ise buna cevaz vermiyor, rahme düşmüş insan adayının dokunulmazlığı olduğunu, alınamayacağını ifade ediyorlar. Bu açıklamaların içinde dünyevi açıdan bakım riski bulunsa da, uhrevi açıdan en emniyetlisi olan Prof. Dr. Hayreddin Karaman Hoca’mızın yaklaşımını arz etmek istiyorum sizlere. Hayatımızdaki İslam, kitabında da geniş bilgi verdiği konu hakkında sorulan soruya verdiği cevap aynen şöyledir:



Soru: Ana rahmindeki bir ceninin 2,5-3 aylık veya daha ileri bir gebelik döneminde, eğer tıbben bedenen sakat doğacağı bilinse, bu çocuğun aldırılmasında beis var mıdır? Hem bedenen hem de zihinsel olarak sakatlık durumunda hüküm yine aynı mı olur?
Cevap: ‘Kadının yumurtası erkeğin spermi ile aşılandıktan, rahim duvarına tutunarak beslenmeye başladıktan sonra artık her şeyi (cinsiyeti, boyu, rengi...) belirlenmiş ve zaman içinde ortaya çıkacak olan bir çocuk (insan) vardır. Bu çocuğa (rahim içinde iken adı cenîndir) yapılacak işlem ile doğmuş çocuğa yapılacak işlem arasında -cinayet ve günah bakımından- önemli bir fark yoktur. İslam ceza hukukunda cenînin düşmesine sebep olanlar tazminat öderler; bu da gösteriyor ki, orada cansız veya belirsiz bir et parçası yoktur, bir insancık vardır. Doğmuş bir çocuğu bedeninde veya zihninde bir özür var diye öldürmek caiz olmadığı gibi, cenîni de bu sebeple öldürmek caiz olmaz. Müminler ahirete de inanırlar; bu dünyada değil bir sakat insana, hayvana bile yapılan hizmetin ecri, sevabı, ahirette güzel karşılığı vardır. Bir tek istisna, rahimde kaldığı veya doğurulduğu takdirde annenin kesin olarak ölmesi durumudur; ancak bu durumda cenînin alınması caiz görülmüştür.”
(Bkz.: www.ahmetsahin.org ve www.hayrettinkaraman.net).